خلبانی آمبولانس هوایی
خدمات مربوط به آمبولانس و اورژانس جهت حفظ جان انسانها از ابتدای امر جزو موارد مهم و حیاتی در مدیریتهای شهری و مدیریتهای پایهای بوده است. اینگونه خدمات جزو خدمات پیش بیمارستانی به حساب میآید و از اهمیت والایی برخوردار است و از جهت حفظ جان انسانها اهمیت بالایی دارد.
از موارد بسیار مهم و حیاتی در حفظ جان زمان صرف شده در هنگام انجام امداد و کمکهای اولیه میباشد. یکی از وسایل خیلی مهمی که در این زمینه قابلیت استفاده و کاربری را دارد، وسایل پرنده و هواپیماها میباشد.
از کاربردهای دیگر وسایل پرنده، به خصوص در انجام امور اضطراری و اورژانسی، در انتقال اندامهای حیاتی در پیوند اعضا میباشد. استفاده از هواپیماها و هلیکوپترها، به ویژه خلبانی آمبولانس هوایی، توانسته است نقش مهم و حیاتی را در عملیات اورژانسی برای نجات انسانها ایفا کند.
در این مقاله ما به بررسی خلبانی آمبولانس هوایی میپردازیم که توانستند تا امروز به عنوان پیشگامان حفظ جان انسانها در شرایط اضطراری کمکهای شایانی در انجام امور پیش بیمارستانی و حفظ جان انسانها انجام دهند.
چگونه خلبانی آمبولانس هوایی شویم؟
بسته به نوع انجام ماموریتهای مختلف نجات انسانها ولانسها و اورژانسهای هوایی متفاوت میباشند. در بعضی از موارد استفاده از هلیکوپترها به دلیل صعب العبور بودن مناطق مورد نجات مدنظر میباشند و در بعضی از موارد به علت سرعت بالای هواپیماها از آنها در انجام امور اورژانسی استفاده میشود.
دامنه وسیعی از وسایل پرنده در ین زمینه در حال فعالیت میباشند و روز به روز به پیشرفتگی و تنوع این وسایل نقلیه وجه شده و روی آنها کار انجام میشود.
استفاده از هلیکوپترهای بسیار پیشرفته که با ایمنی بالا در حال انجام ماموریت هستند و همچنین با ایجاد محیط آرام و با امکانات بسیار پیشرفته میتوانند تا رسیدن شخص بیمار و مجروح به بیمارستان خدمات لازم را ارائه دهند به خصوص استفاده از این وسایل در مناطق صعب العبور که امکان حرکت و سرعت عمل وسایل نقلیه دیگر کمتر میباشد باعث رشد استفاده از این وسایل نقلیه شده است.
هواپیماها نیز در این زمینه کمک شایانی میکنند و میتوانند ر وسعت بیشتر و همچنین در سرعت بالاتر کمکهای لازم را ارائه دهند.
با توجه به مطالب گفته شده میتوان به این نتیجه رسید که در ابتدا انتخاب وسیله پرنده به عنوان عامل استفاده شده در مسائل امدادی بسیار مهم میباشد و اینکه شخص از وسیلهای به نام هواپیما در جهت رسیدن به اهداف خلبانی آمبولانس هوایی استفاده کند یا هلیکوپتر جهت متفاوتی را برای حرکت به سمت اهداف پروازی مشخص میکند .
معمولا خلبانان هلیکوپتر که از ارگانهای نظامی و امدادی به صورت مامور به اورژانسهای هوایی کشور منتقل میشوند میتوانند به عنوان خلبانی آمبولانس هوایی انتخاب شوند اما امروزه به دلیل وسعت و افزایش نیاز این وسیله نقلیه آموزش خلبانی هلیکوپترهای اورژانس که در حال استفاده میباشند رشد پیدا کرده است.
ماهیت هواپیماهای اورژانس تفاوتی با هواپیماهای معمولی ندارد فقط از لحاظ چیدمان داخلی ممکن است تفاوتهای داشته باشد که خلبان هواپیما در نوع آموزش از لحاظ فنی تفاوتی را در د نمیبیند بلکه شاید ملاحظات و موارد مورد نیاز برای کمک به مجروح و بیمار مورد نیاز میباشد را رعایت کند.
هواپیمای اورژانس را میتوان به دستههای مختلف نیز طبقه بندی کرد بعضی از هواپیماها در ارتفاعات بالا و با سرعتهای بالا پرواز میکنند و بعضی از هواپیماها در ارتفاعات پایینتر و در حجم و ظرفیت کوچکتر قابلیت استفاده و کاربری را دارند.
مدت زمان آموزش خلبانی آمبولانس هوایی چقدر است؟
مدت زمان آموزش خلبان اورژانس تفاوت زیادی با خلبانهای معمولی ندارد فقط همونطور که ذکر شد ممکن است آموزشهای بیشتری را جهت انجام کمک به مجروح و بیمار در نظر گرفته شود.
معمولاً زمانی حدود دو سال را میتوان برای آموزش خلبانی هواپیما و هلیکوپتر در نظر گرفت.
سرفصل های آموزش خلبانی آمبولانس هوایی چیست؟
آموزشهای داده شده در دورههای خلبانی اورژانس تفاوت زیادی از لحاظ فنی با خلبانی معمولی ندارد اما از لحاظ بعضی از مانورها که ممکن است باعث آسیب دیدن شخص بیمار یا مجروح شود باید ملاحظاتی صورت بگیرد که در روال کاری پروازی ممکن است تاثیرگذار باشد.
معمولا دورههای مازاد از علوم هوانوردی برای این دسته از خلبانان در نظر گرفته میشود و معمولاً این آموزشها در بین خلبانان هلیکوپتر و هواپیما تفاوت زیادی ندارد.
اما از لحاظ ماهیت علوم مورد نیاز در جهت حفظ جان مجروح و بیمار باید آموزشهای مجزا برای این دسته از خلبانان داده شود تا بتوانند با حداقل هزینه و با کمترین میزان خسارت شخص بیمار و مجروح را به مراکز درمانی برسانند.
حقوق خلبانهای هواپیماهای اورژانس چقدر است؟
از لحاظ ماهیتی پرواز با هواپیماهای اورژانس حساسیتهای مضاعفی را ایجاد میکند چرا که شخصی که در داخل پرواز قرار دارد از شرایط عادی و نرمال برخوردار نیست پس باید ملاحظات فراوانی را در جهت حفظ جان و ادامه حیات شخص مورد نظر در نظر گرفته شود.
جدای از این موضوع پرواز هواپیماها و وسایل پرنده اورژانس معمولاً در مناطقی صورت میگیرد که از قبل پیش بینی برای فرود و پرواز و همچنین شرایط آب و هوایی تا مناسب برای پرواز این هواپیماها پیشبینی نشده پس خلبان باید بتواند از مهارت کافی و بالای خود در جهت انجام ماموریت استفاده کند و جان مسافر و بیمار که در پرواز وجود دارد را حفظ کند و به سلامت به زمین بنشاند.
بر همین اساس معمولاً حقوق خلبانهای اورژانس مقدار مشخصی از خلبانهای معمولی بالاتر و به عنوان پروازهای مخصوص در نظر گرفته میشود. در خیلی از موارد پرواز در رودها و مسیرهایی که شاید فقط برای پروازهای نرمال در نظر گرفته میشود برای این پروازها وجود ندارد و مجبورند از مسیرهایی عبور کنند که در دالانهای پروازی و مسیرهای پروازی تعریف نشده است.
مزایا و معایب شغل خلبانی آمبولانس هوایی
مزیت اصلی که میتوان برای این رسته از شغل پروازی در نظر گرفت حفظ جان مسافران و رضایت بیماران در نظر گرفت و میتوان از امکانات و مزایای مازاد بر دریافت دستمزد نیز برای این عزیزان در نظر گرفت. اما در حالت کلی برای خلبانان شاغل در ایران نمیتوان به صورت مجزا این مزایای شغلی را در نظر گرفت چرا که تقریباً خلبانانی که در ایران هستند از مزایای چندانی نسبت به سایر خلبانان برخوردار نیستند.
از معایب این شغل میتوان به این موضوع اشاره کرد که پرواز در محیطهای نامشخص و معمولاً کمتر پرواز شده با تجربه کمتر میتواند خطراتی را برای خلبان به همراه داشته باشد به همین خاطر هوشیاری کامل برای این خلبانان و آمادگی کامل در همه شرایط برای این خلبانان از الزامات پروازی میباشد.
چالشهای خلبانی آمبولانس هوایی
چالشی که برای خلبانی آمبولانس هوایی در نظر گرفته میشود معمولا شرایط مختلف پروازی و همچنین محیطهای جدید در نظر گرفته میشود. به همین خاطر خلبانی آمبولانس هوایی باید دقت نظر بیشتر و همچنین تسلط بر مهارتهای خود را به صورت مداوم حفظ کنند.
نتیجهگیری و سوالات متداول در مورد خلبانی آمبولانس هوایی
خلبانی آمبولانس هوایی باید آمادگی خوبی را در خود داشته باشد و از لحاظ انجام مانورهای پروازی باید قابلیت خوبی در خود ببیند به همین خاطر کسی که تمایل به پرواز در وسایل پرنده اورژانس دارد باید از لحاظ دانش فنی و حفظ شرایط روحی و همچنین دقت در انجام مانورها در سطح بالایی قرار داشته باشد.
در ایران معمولا خلبانهای زبده از ارگانهای دولتی و نظامی به صورت معمول در واحدهای اورژانس هوایی مشغول به کار هستند که این موضوع نشان از استفاده تجارب و کاربرد دانش این عزیزان در این محدوده کاری میباشد. امیدواریم این مقاله از تهران اویتور برای شما مفید بوده باشد.
آیا خلبانان هلیکوپتر اورژانس خود باید پزشک باشند؟
پزشک بودن خلبانان اورژانس الزامی در قانون ندارد اما ممکن است عدهای از خلبانان بر حسب علاقه خود به یک رشته دیگر مثل پزشکی نیز اشراف داشته باشند. که البته این موضوع کمک شایانی به کمک رسانی به مسافر و مجروح و بیمار خواهد داشت.
آیا آموزشهای لازم به این دسته از خلبانان توسط وزارت بهداشت و آموزش پزشکی انجام میشود؟
ماهیت علم پرواز و خلبانی ایجاب میکند که آموزشها توسط آموزشگاههای مرتبط انجام شود اما علوم مربوط به پزشکی و سلامت شخص توسط افراد معتمد وزارت بهداشت و آموزش درمان پزشکی صورت میگیرد.
آیا واحد اورژانس کشور هواپیماهای مخصوص به خود را در این زمینه دارد؟
در سالهای اخیر عده زیادی هواپیما به ناوگان اورژانس کشور اضافه شده است اما طبق سنوات گذشته هنوز پرندههایی از ارگانهای دیگر مثل نظامی و انتظامی و هلال احمر به کمک این واحد میآیند و خدماتی را به این قسمت ارائه میکنند.