انواع سیمولاتور های هواپیما
در آغاز صنعت هوانوردی و در ابتدای پیشرفت این صنعت هر روزه پرواز ها بیشتر شد و تکنولوژی هواپیما ها نیز افزایش یافت در این بخش تکنولوژی در عصر پیشرفت خود بود و اکثر خطا ها مربوط به این بخش و سیستم ها و عملکرد های هواپیما بود. پس از انجام اصلاحات در عصر تکنولوژی و بلوغ کافی بیشتر خطا ها شامل خطا هایی می شد که در حقیقت عامل اصلی آن انسان بود. خلبانان در کشور های مختلف پرواز می کردند و در این عصر اغلب اشتباهات، خطا های انسانی بود و در این زمان بود که نیاز به شبیه ساز های پرواز احساس شد و وجود آن ها می توانست این کمبود را جبران کند.
خطاهای انسانی که دلایل مختلفی داشتند طبقه بندی شدند و خطاهایی که مربوط به خستگی و عدم تمرکز کافی بودند با برنامه ریزی شرکت های هوایی و مدیریت سرمایه های انسانی تا حدود بسیار زیادی کاهش یافت اما برخی از این خطاها مربوط به بخش آموزش بودند چراکه بسیاری از مانورهای پرواز و شرایط مختلف پرواز باید به صورت حقیقی شبیه سازی می شد و اگر در طول آموزش سیستم ها به خوبی عمل نمی کردند پرواز آموزشی تبدیل به یک موقعیت خطرناک حقیقی می شد.
در این هنگام شبیه سازهای پرواز معرفی شدند که می توانستند روند آموزشی در این بخش را تسریع بخشیده و امکان اجرای این نوع از آموزش ها را در شرایط ایمن فراهم آورند. در ابتدا شبیه ساز های پرواز سیار ابتدایی بودند و فقط جهت آشنایی قبل از پرواز حقیقی با هواپیما استفاده می شدند و در طول زمان و با پیشرفت علم شبیه ساز ها نیز پیشرفته تر شدند تا جایی که هزینه خرید آن ها امروزه از هزینه هواپیمایی حقیقی ممکن است بیشتر باشد.
شبیه سازها امروزه بر اساس دقت شبیه سازی و میزان اهمیت شرایط شبیه سازی تقسیم بندی می شوند که معمولا دانشجویان خلبانی در هر مقطع از آموزش های خود با یکی از انواع شبیه ساز های پرواز آموزش خواهند دید. یکی از مهم ترین عواملی که میزان دقت شبیه سازی را تعیین می کند مقداری شباهت رفتار شبیه ساز با هواپیمای حقیقی است. به همین منظور برای هر هواپیمای خاص ک مدل شبیه ساز وجود دارد که می تواند در سطوح مختلف مدل پرواز آن هواپیما را شبیه سازی نماید.
معادلات دینامیک هر هواپیما به کامپیوتر های شبیه ساز داده می شود تا بتواند دینامیک پرواز هواپیما در شرایط حقیقی مشابه را شبیه سازی نماید. در صورتی که نیاز به سطوح بالاتری از شبیه سازی باشد سیستم حرکت نیز به شبیه ساز اضافه می شود تا بتواند شبیه سازی شتاب های وارده در طول پرواز را به خلبانان وارد نماید تا حس دقیق تر از آن چه در شرایط حقیقی اتفاق می افتد داشته باشند.
سیمولاتور BITD
شبیه ساز ها انواع مختلفی دارند که با توجه به میزان شبیه سازی تقسیم بندی می شوند شبیه ساز های BITD که از ساده ترین و ابتدایی ترین نوع شبیه ساز ها هستند می تواند در آموزش های مقدماتی به دانشجویان خلبانی جهت درک بهتر رفتار هواپیما کمک کنند.
این نوع از شبیه ساز ها معمولا هزینه های بسیار پایین تری در ساخت و نصب دارند که موجب می شود تا هزینه پرواز با این شبیه ساز ها نیز کاهش یابد. این نوع از شبیه ساز ها اغلب به فضای زیادی نیاز ندارند و با کمترین امکانات ممکن می توان آن ها را بنا کرد. آموزش با این شبیه ساز ها مناسب دانشجویان خلبانی است که البته دیگر افراد نیز می توانند به عنوان تفریح و یا به عنوان آشنایی با سیستم های مختلف هواپیما و نحوه پرواز هواپیما از آن استفاده کنند.
اغلب آموزش با این نوع از شبیه ساز ها برای دانشجویان مقطع PPL پیشنهاد می گردد. با استفاده از این شبیه ساز ها دانشجویان می توانند مباحث اولیه پرواز را بیاموزند و شرایط مختلف پرواز را شبیه سازی کنند و رفتار هواپیما در این شرایط خاص را بیاموزند. این شبیه ساز ها اغلب بدون سیستم حرکت و ثابت بوده و با دارا بودن یک کیس مناسب و مانیتور و دیگر ابزار متناسب می توان از آن ها استفاده کرد.
سیمولاتور FNPT
این نوع از شبیه ساز ها برای استفاده دانشجویان خلبانی طراحی و ساخته شده است و سیستم های مختلفی دارند. شبیه ساز های که در این دسته طبقه بندی می شوند می توانند سیستم های مختلف هواپیما را در شرایط مختلف شبیه سازی کنند و به اندازه ای دقیق هستند که خلبانان می توانند از این نوع از شبیه ساز ها جهت انجام شبیه سازی پرواز های ناوبری و همچنین دستوالعمل های مختلف پرواز استفاده کنند.
این نوع از شبیه ساز ها معمولا توسط مراکز آموزش خلبانی خریداری می شوند و اغلب نیاز به فضایی دارند تا خلبان و استاد خلبان بتوانند در آن قرار بگیرند. شبیه سازی در این بخش ممکن است کمی پیچیده تر باشد و نیاز به آموزش های اولیه دارد. بنابراین معمولا دانشجویان خلبانی از این نوع از شبیه ساز ها استفاده می کنند و این مدل از شبیه ساز ها جنبه استفاده تفریحی ندارند.
کاربران این نوع از شبیه ساز ها دانشجویانی خلبانی هستند که در مقطع CPL و یا بالاتر مشغول ب تحصیل در این رشته اند. شبیه سازی هایی که در این طبقه بندی جای می گیرند معمولا سیستم حرکت نداشته و به صورت ثابت بر روی زمین هستند. این نوع از سیمولاتور ها بر اساس استاندارد ها به سطوح مختلفی طبقه بندی می شوند که می توانند شبیه سازی دقیق تری را در سطوح بالاتر ارائه کنند.
سیمولاتور FTD
این نوع از شبیه ساز ها معمولا برای یک مدل خاص از هواپیما ساخته می شوند و می توانند شرایط مخصوص آن هواپیما را شبیه سازی نمایند. شبیه سازی در این قسمت مربوط به رفتار یک هواپیمای خاص می شود ومی تواند شامل کابین خلبان و تجهیزات مورد نیاز آن مدل خاص گردد. پرواز با این نوع از شبیه ساز ها نیز بیشتر برای دانشجویان خلبانی مقطع CPL و بالاترپیشنهاد می گردد.
سیمولاتور FFS
پیشرفته ترین نوع شبیه ساز ها را می توان شبیه ساز های FFS نامید که هزینه ساخت این شبیه ساز ها گاها بیشتر از چند میلیون دلار می گردد. این شبیه ساز ها می توانند برای یک مدل خاص از هواپیما طراحی و ساخته شوند و سیستم های هواپیما و رفتار هواپیما را تا جزئی ترین بخش های سیستم آن شبیه ساز کنند.
این شبیه ساز ها برای خلبان شرکت های هواپیمایی طراحی شده اند و در بازه های زمانی مشخص خلبانان جهت انجام تمرین شرایط مختلف پروازی از آن استفاده می کنند. این شبیه ساز ها دارای سیستم های حرکت هستند که می توانند شتاب های مختلف وارده بر هواپیما در طول پرواز را شبیه سازی کنند.
دقت این شبیه ساز ها تا اندازه ای است که برای تعیین مهارت خلبان در شرایط مختلف پروازی به خصوص شرایط اضطراری از این نوع از شبیه ساز ها استفاده می شود. استفاده از این شبیه ساز ها به علت حساسیت بالا فقط به خلبانان شرکت های هواپیمایی اختصاص یافته است و در بین شبیه ساز های که بتوان از آن برای مقاصد تفریحی استفاده کرد قرار نمی گیرند.
استفاده از سیمولاتور پرواز مناسب چه کسانی است؟
شبیه ساز های پرواز در ابتدا صرفا جهت آموزش خلبانان طراحی و ساخته شدند و در مراحل بعدی به علت اهمیت شبیه ساز در دیگر بخش های هوانوردی و حتی دیگر صنایع مورد استفاده قرار گرفتند. به صورت کلی تمامی افراد می توانند از شبیه ساز های پرواز استفاده کنند اما با توجه به تخصص مورد نیاز برای استفاده از شبیه ساز های مدل های مختلف هواپیما ها در انواع پیشرفته تر شبیه ساز ها استفاده آن ها تنها به خلبانان محدود می گردد.
هزینه هر ساعت استفاده از شبیه ساز
هزینه استفاده از شبیه ساز ها با توجه به شرکتی که استفاده از آن ها را ارائه می کند ممکن است متفاوت باشد. شرکت های مختلف از جمله مراکز آموزش هوانوردی امکان استفاده از شبیه ساز ها را فراهم کرده اند. هزینه استفاده از شبیه ساز ها ممکن از به صورت جلسه پروازی و یا بر اساس ساعت استفاده تعیین گردد.
نوع شبیه ساز و دقت شبیه سازی آن بسیار بر هزینه استفاده از شبیه ساز اثر گذار است و هرچه میزان دقت شبیه سازی بالاتر می رود استفاده از آن تخصصی تر شده و هزینه استفاده از آن نیز به تناسب افزایش خواهد یافت.
نتیجه گیری و سوالات متداول در مورد سیمولاتور
شبیه ساز ها امروز بخش جداناشدنی پرواز هستند و در دیگر صنایع و رشته ها نیز شبیه ساز ها نقش بسیار مهمی را ایفا می کنند. شبیه ساز های پرواز این امکان را می دهند تا شرایط مختلف پرواز و به خصوص شرایط اضطراری را بار ها شبیه سازی کرد بدون اینکه خطری وجود داشته باشد. امیدواریم این مقاله از تهران اویتور برای شما مفید بوده باشد.
آیا می توان سیمولاتور را در خانه نصب کرد؟
بله، با استفاده از تجهیزات مناسب مانند کامپیوتر قدرتمند، مانیتور یا هدست واقعیت مجازی، و نرمافزارهای شبیهسازی میتوان سیمولاتور هواپیما را در خانه نصب کرد.
مدت زمان آموزش با شبیه ساز چه قدر است؟
مدت زمان آموزش خلبانی با شبیهساز بسته به دوره و سطح مهارت، معمولاً بین چند ساعت تا چند هفته متغیر است.